Słynne makaroniki


Chyba wszyscy wiemy, że słynne kolorowe makaroniki przyjechały do nas prosto z Francji. Dodam, że winowajcą tego zamieszania była w roku 1533 Katarzyna Medycejska. W XXI wieku, Pierre Hermé, zwany “Picassem cukiernictwa” jako pierwszy zaczął eksperymentować bawiąc się kolorem, smakiem i ostatecznym kształtem. Dzisiaj o ostateczną recepturę słynnych makaroników wykłócają się słynne domy cukiernicze Dalloyau i Ladurée. Co niektórzy mówią:

"To prawdziwa wojna w imperium słodkości! Nic dziwnego, skoro makaroniki zajmują tak zaszczytne miejsce w kulinarnym skarbcu Francuzów. Ich wspólnym mianownikiem są proste składniki (migdały, cukier i białka), popękana powierzchnia oraz kształt pojedynczego talerza. Pojedynczego? To skąd wzięły się makaroniki znane nam jako te najprawdziwsze ? złożone z dwóch skorupek ciasta (coques) oddzielonych od siebie słodkim kremem? Oczywiście z Paryża."


Palce lizać

bo wnętrze makaroników jest wypełniowe

przepysznym kremem o smaku: pistacja, czekolada, kawa, limonka, cytryna, michałek, malina, zabajone, rum, malaga, tofi, jagoda oraz wiele innych 


gdzie można kupić

 
Słynne makaroniki - 8_1.pngSłynne makaroniki - 8_2.jpgSłynne makaroniki - 8_4.jpgSłynne makaroniki - 8_5.jpgSłynne makaroniki - 8_6.jpg